Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü

Veteriner Halk Sağlığı Anabilim Dalı

(Veteriner Halk Sağlığı Anabilim Dalı Tanıtımı)

VETERİNER HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

Bölüm Tarihçesi

Bölümümüz, Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi 1995-1996 eğitim-öğretim yılında Hastalıklar ve Klinik Bilimler Bölümüne bağlı Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı olarak faaliyet göstermeye başlamıştır. 2009 yılında 2547 sayılı kanunun 13. Maddesine istinaden Veteriner Fakültelerinde bölüm sayısının beşe çıkarılmasına ve bu bölümlerden bir tanesinin de Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü adı ile kurulmasına karar verilmiştir.

Amacı

Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü; öncelikle veteriner fakültesi lisans düzeyindeki öğrencilere hayvansal gıdaların kalitesi ve güvenliği, gıda teknolojisi ve muhafazası, eti için yetiştirilen hayvanların muayeneleri, gıda kalite yönetim sistemleri, mevzuat bilgisi ve veteriner halk sağlığı konularında yüksek standartlarda teorik ve pratik bilgi vermeyi amaçlamaktadır.

Öğrencilere bilimsel gelişmeler kapsamında temel ve problem çözmeye dayalı teorik ve uygulamalı bilgi vermenin yanı sıra, onlara mesleklerini yaparken ihtiyaç duyacakları pratik yeteneklerin kazandırılması ile alanında kendine güvenli ve yeterli veteriner hekimlerin yetişmesine katkı sağlamaktır. Lisansüstü düzeylerde öğrencilerine bilimsel kanıt ve araştırmaya dayalı bilgilerle donatarak onların alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası sorunlara çözüm üretebilecek, konusunda orijinal, yenilikçi bilimsel çalışmalar gerçekleştirmelerine rehberlik etmektir. Yaşam boyu eğitim kapsamında bölümümüz kendi faaliyet alanlarında çeşitli etkinlikler düzenlemektedir.

Vizyon

Bölümümüzün vizyonu; hayvan sağlığı ile tüketici sağlığı arasındaki ilişkinin bilincinde, gıda kalite kontrollerinin aktif bir şekilde gerçekleştirecek ve gıda güvenliği yönetim sistemleri ve üretim teknolojilerine hakim veteriner hekimlerin yetiştirilmesi ile sağlıklı bir toplumun oluşturulmasına ve devamlılığına katkı sağlamaktır.

Misyon

Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü temel hedefleri; i) gıda mikrobiyolojisi, gıda kimyası, et bilimi, et hijyeni ve muayenesi, süt bilimi, süt hijyeni ve teknolojisi ve veteriner halk sağlığı konularında, temel ve güncel bilgileri teorik ve uygulamalı olarak lisans öğrencilerine aktarmak, ii) çeşitli projeler, araştırma faaliyetleri ve çalışmalar yürüterek elde edilen sonuçları ulusal ve uluslararası platformlarda sunmak, sonuçların ilgili makamlara ulaşmasını sağlamak iii) lisansüstü eğitim ile uzmanlar yetiştirmek ve iv) hayvansal gıdaların güvenli üretimine ilişkin teknolojilere katkıda bulunarak halk sağlının korunması suretiyle bilimsel gelişime katkı sağlamaktır. Bölümde gıda kaynaklı patojenler, gıdaların temel kontaminasyon kaynakları, gıda kaynaklı patojenlerde antimikrobiyel direnç, gıda kimyası, gıda kalıntı ve kontaminantları, alternatif doğal gıda katkı maddeleri, moleküler genetik ve halk sağlığı gibi temel konulara ilişkin özgün çalışmalar yürütülmektedir.

Lisansüstü Eğitim

Besin Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Yüksek Lisans Programı 2001, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Doktora Programı ise 2005 yıllarında açılmıştır. Yüksek Öğretim Kurulu’nun Doktora Programlarında asgari şartlar konusundaki kararları doğrultusunda Anabilim Dalımız ile Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknoloji Anabilim Dalları arasındaki işbirliği ile 2013-2019 yılları arasında ortak Yüksek Lisans ve Doktora Programları YÖK tarafından onaylanarak, uygulanmıştır. 2019 yılından itibaren Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yüksek lisans ve doktora programları aktif olarak eğitim vermeye devam etmektedir.

Lisans Eğitimi Ders İçerikleri

Dersin Kodu ve Adı
Zorunlu/Seçmeli
Teorik
Pratik
AKTS
3.2.02 Gıda Hijyeni ve Kontrolü
Zorunlu
224
4.2.01 Et Hijyeni, Muayenesi ve Teknolojisi
Zorunlu
232
4.2.08 Süt Hijyeni ve Teknolojisi
Zorunlu
233
5.1.08 Veteriner Halk Sağlığı
Zorunlu
202
5.2. Veteriner Hekimliği Olgunlaşma Eğitimi
Zorunlu
12830



Veteriner Halk Sağlığı Anabilim Dalı ile İlgili Bilgiler

Anabilim Dalımız, Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümüne bağlı Veteriner Halk Sağlığı Anabilim Dalı olarak 29.08.2012 tarihinde faaliyet göstermeye başlamıştır.

Vizyon: Halk sağlığı konusundaki görev ve sorumluluklarımızı, çiftlikten sofraya gıda güvenliği konseptinin önemini vurgulayarak zoonoz hastalıkların tanı ve teşhisini anlatmaktır. İnsan sağlığını etkileyen her türlü sosyal, tıbbi ve ekonomik hizmetlerin planlanmasında göz Veteriner Halk Sağlığı önüne alınmalı ve uygulanmalıdır. Böylece veteriner uzmanlık alanları, insan sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olabilir ve Veteriner Halk Sağlığı birimleri bu yolda etkili bir bağlantı sağlayabilir. Ekonomisi tarıma dayalı ülkelerde veteriner hizmetlerin sektörler arası faaliyetlerdeki rolü, halk sağlığına yönelik temel sağlık hizmetleri programlarına ve çevre sağlığına yeni yaklaşımlar sunması bakımından önem taşımaktadır.

Misyon: Birey ve toplum sağlığını korumak ve geliştirmek, bireylerin yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla; Zoonozların niteliklerini saptamak, tanı ve sağaltımlarını yapmak ve bunlara karşı gerekli kontrol önlemleri almak, hayvansal gıda üretiminde kalite kontrolünü sağlamak (Çiftlikten sofraya güvenli gıda), halk sağlığı açısından tehlike yaratabilecek hayvan ısırmaları, zehirlenmeler ve diğer hayvansal kökenli tehlikeleri önlemek.