Dekanın Mesajı



Değerli Paydaşlarımız, Kıymetli Öğrenciler

Veteriner hekimlik hayvanların evciltilmesi ile başladığı kabul edilen, insanlık tarihinin en eski mesleklerinden birisidir.

Bilimsel anlamda veteriner hekimliği eğitimi 18. ve 19. yüzyıllarda Avrupa’da sığır vebası hastalığının yayılmasıyla birlikte 1762 yılında Fransa Lyon’da açılan Veteriner Okuluyla başlamıştır. Daha sonra diğer Avrupa ülkelerinde de Veteriner okulları kurulmuştur. Türkiye’de Veteriner Hekimliği öğretimi ilk olarak 1842 İstanbul’da kurulan Askeri Veteriner Okulunda başlamıştır. Ülkemizde Askeri Veteriner Okulu ile başlayan süreç artan veteriner hekim ihtiyacı ile birlikte yeni veteriner fakültelerinin açılmasına yol açmış, bu kapsamda Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi de 3.7.1992 tarihinde kurulmuştur.

Veteriner hekimliği mesleğinin hayvan sağlığını korumanın ötesinde zoonotik hastalıkların (hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıklar) önlenmesi ve kontrol edilmesi, gıda güvenliğinin sağlanması ve halk sağlığının korunması gibi önemli görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Veteriner hekimler bu alanlarla birlikte hayvan refahının korunması, hayvancılık endüstrisinde verimliliğin artırılması ve ekosistemin dengesinin korunması için de çalışır. Belirtilen hususlar nedeniyle günümüzde geçerli bir sağlık yaklaşım olan tek sağlık konseptinin olmazsa olmazları veteriner hekimlik ve bu mesleği icra eden veteriner hekimlerdir.

Gelecekte iklim değişikliği, çevre kirliliği, küresel insan ve hayvan hareketlerinin artışı, biyoçeşitliliğin azalması gibi sorunlar nedeniyle zoonotik hastalıkların ve pandemilerin daha sık gözlenmesi beklenmektedir, ki bu durum gelecekte veteriner hekimlik mesleğini çok daha önemli bir konuma getirecektir. Sonuç olarak tarihi boyunca önemli olan mesleğimiz gelecekte de hayvan ve insan sağlığını koruma açısından kritik bir rol oynamaya devam edecektir.

Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi ana bina ve hastane binası olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Fakülte belirtilen iki ana ünitede eğitim öğretim, araştırma ve topluma katkı hizmetleri vermektedir. Fakülte bünyesinde Temel Bilimler, Klinik Öncesi Bilimler, Klinik Bilimler, Zootekni ve Hayvan Besleme ile Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü olmak üzere 5 bölüm ve bu bölümlere bağlı 23 Anabilim Dalı bulunmaktadır. Fakülte ulusal ve uluslararası araştırma faaliyetleri ile alanında öncü bir yapıya sahiptir. Fakültemiz 2021 yılında “EAEVE”ye, 2022 yılında VEDEK’e tam akredite olmuş, bu akreditasyonlarıyla tüm süreçleri kalite güvencesi esaslarına uygun bir şekilde yürütmeye başlamıştır. Fakültemizde verilen eğitimle öğrenciler Yüksek Öğretim Kurulu Veteriner Ulusal Çekirdek Eğitim Programı (VUÇEP), EAEVE ve VEDEK müfredatı ile ilk gün becerisi ve ilk gün yeterliliklerini karşılayarak mezun olmaktadırlar. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi ilerleyen süreçte de marka bir fakülte olarak eğitim öğretim, araştırma geliştirme, hayvan sağlığı ve topluma katkı alanlarında misyonunu daha da geliştirecektir.

Otuz yılı aşan tecrübesi ve birikimiyle Türkiye’deki Veteriner Fakülteleri içinde önemli bir yere sahip olan Fakültemizdeki tüm süreçleri siz paydaşlarımızla işbirliği içinde geliştirmeyi umut ediyor, “zirvedeki üniversite” Erciyes Üniversitesinin zirvedeki Veteriner Fakültesi olma hedefimizi kararlılıkla sürdüreceğimizi belirtiyor, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Prof.Dr. Murat KANBUR

Dekan V.